Limburgs Museum logo
Bekijk het Limburgs Museum
en

3BLUT

Molukker, Indonesiër & Nederlander

Francisco Lekatompessy 3 BLUT

Biografie

Mijn naam is Cisco Lekatompessy, alias Hyang. Ik ben een Mixed Media artiest uit Venlo en woon momenteel in Amsterdam. Mijn werk richt zich op sociale kwesties in het nationaal en internationaal goed. Vanuit mijn achtergrond als Nederlander met Molukse en Indonesische roots heb ik mij altijd bezig gehouden met vragen rondom identiteit.

Dit reflecteert zich ook in mijn carrière als branding expert en trend forecaster waarin ik werkte met de identiteiten van merken. Als kunstenaar werk ik voornamelijk als researcher en filosoof gefocust op de verbanden die ontstaan tussen maatschappij en mens, en wat daar gebeurt met de identiteit van een mens. Ik beantwoord geen vragen, ik stel ze en opper een perspectief.


Begrip is de fundering wanneer je iets goed wilt bouwen, en jij zelf bent het belangrijkste gebouw in de stad genaamd jouw leven. Als je wilt weten wie je bent denk ik dat je het beste kan beginnen met jezelf ontleden zodat je leert hoe je jezelf in elkaar kan zetten. Onderzoek waar uit jij bent gemaakt, in het nu.

Ik zelf besta uit een hele hoop ervaringen, zowel goed als slecht, en meerdere etniciteiten. Elke ervaring is een baksteen, en mijn achtergrond geeft ze vorm. Hoeveel zij met elkaar te maken hebben is niet te onderschatten. Bijna al onze eigenschappen, trauma’s en reacties zijn terug te linken aan onze opvoeding en dus ook onze nationaliteit.

Elke baksteen weegt hetzelfde maar de vorm is dus anders. Omdat ik Moluks ben had ik moeite met mensen echt geloven omdat de Nederlandse staat tegen alle Molukkers heeft gelogen en ze zo slecht heeft behandeld. Omdat ik Indonesisch ben liet ik vaker over mij heen praten omdat ik aan het Indisch zwijgen was. Omdat ik Nederlands ben voelde ik toch de schuld van kolonisatie in mij. Maar omdat ik in mijn gezin ben opgegroeid heb ik ook een enorme openheid omdat bij mij thuis altijd de deuren open stonden voor iedereen. Laat dat zijn voor een goed gesprek of een flink bord eten (of drie). Elke baksteen draagt een vraag, wanneer deze een antwoord heeft is de baksteen sterker waardoor het huis steeds sterker en stabieler wordt.

Met dit werk bouw ik aan mijn huis.

Limburgs Museum logo

Links

Over Ons Limburgs MuseumContactLimburgs MuseumPrivacy verklaring

Nieuwsbrief Ons Limburgs Museum

Blijf op de hoogte van de laatste verhalen:

Deel je verhaalSteun Ons Limburgs Museum

Sponsoren:

© Limburgs Museum 2024